lauantai 5. helmikuuta 2011

Tyyliä kehiin

Naapurimantereella asusteleva Lehtonen jakeli tälläisiä bloggaajatunnustuksia, ja mulle kans! Kiitän siis kunniasta ja kerron teille hommaan kuuluvat  7 faktatietoa itsestäni ja elostani. Ja vähän Fridankin kuulumisia. Nää kiertotunnustukset on musta hauskoja, kun niistä tulee jotenkin mieleen ala-asteajat ja "slam"kirjat vai mikä niitten nimi olikaan, semmoset kaverivihot (joissa myöskin piti kertoa kaikkia jänniä paljastuksia  - usein kylläkin liittyen poikiin..."listaa luokan pojat söpysjärjestykseen" "kuka on kaikkein tyhmin" jne...hih).  Näin siis ainakin 90-luvulla Lohjalla. Muistaako joku miksi niitä vihkoja kutsuttiin? Mulla  on niitä porukoiden nurkissa tallessa edelleen.

1) Asia joka vituttaa eniten Martiniquella elämisessä hintojen lisäksi on ainaiset liikenneruuhkat ja teillä törttöily. Aamulla jos klo 6- puol ysin välillä haluat päästä jonnekin Fort-de-Francessa kannattaa aikaa varata runsaasti. Mulla on töihin noin 35 kilsaa, mutta siihen saattaa huonona päivänä kulua lähes tunti. Ja mä vielä ajan väärään suuntaan, eli pois pääkaupungista. Ne jotka käy täällä töissä muualta saarelta, joutuu usein matelemaan todella kauan.

2) äitiys lihottaa. Ainakin tälläsiä peruslaiskoja sokerihiiriä. Mun raskauskilot on edelleen tallella, koska syön todella huonosti ja epäsäännöllisesti enkä saa itseäni revittyä liikkumaan. Duunipäivät on niin kiireisiä, että lounasta syön monesti vasta päivän loputtua tai kotimatkalla ruuhkissa istuessa klo 16. Ei hyvä. Ja jos mulla on  iltasin liian nälkä ja väsy en yksinkertaisesti tee ruokaa, vaan syön mitä löydän kaapista, oli se sitten suolasta tai makeaa tai jätän vitutuksesta kokonaan syömättä. Aamulla sitten tankataankin kunnolla. Huoh...Ennenaikaan syöminen oli kyllä hieman paremmin hallinnassa.

3)  Frida on edelleen varsinainen mallinukkuja. Yöpuulle mennään klo 18-19 maissa ja yöt se vetää hirsiä usein edes heräämättä aamuun saakka. Herääminen tosin tapahtuukin sitten klo 04.30 - 06 välillä. Ollaan koitettu saada myöhäistettyä nukkumaanmenoa, mutta turhaan. Mademoiselle kun ei juuri harrasta päikkäreitä. Enintään kahdet torkut otetaan päivisin, yleensä yhdet alle tunnin ja toiset max. tunti ja puol. Että ei ihme että iltasin ramasee, mutta emme valita, ei todellakaan. Tyttö on myös varsinainen pelle ja rakastaa olla huomion keskipisteenä. Tarhassa tyypistä on tullut tätien lellikki joka kuolapusuilee ja hassuttelee. Yksin ei ole yhtään kivaa. Parhautta tällähetkellä on kuolapärisyttäminen. Hällä on myös hauska tapa murista ja räkättää.

5) Ollaan päätetty koittaa väliaikaista Suomeen muuttoa joskus vuoden 2012 aikana. Kotimaan perheen ja kamujen kaipuu on mulla kova ja kun R:kin oli suostuvainen  kokeilemaan niin homma on nyt suunnitelmissa.
Helppoa se ei tule olemaan, se on selvä, ihan jo työpaikan ja kämpän hommaamisen kannalta. Siis mun työpaikan, R varmaan jää suosiolla koti-isiksi hetkeksi ainakin, tai suomen opiskelijaksi. Eli¨voidaan jättää hyvästit suht normaaleille tuloille. Vaikka ei me nytkään mitään rikkaita toki olla.

6) Yritän epätoivoisesti oppia kreolia. Näin ollen ymmärtäisin mitä työpajan nuoret puhuu keskenään ja mitä hauskoja "vitsejä" musta kerrotaan tai kommentteja lauotaan. Välillä kreolinkielisyys tuottaa hauskoja tilanteita. Eilen naapurin tyttö tuli kysymään että  "häiritseekö suakin ne äänet joita kuulet
päässäsi". Olin hetken että anteeksi mitä. Pienen selvittelyn jälkeen selvisi, että kyse on yläkerran naapurista, joka paiskoo usein oveaan ja tämä ärsytti tytsiä. Roméo osas mulle selittä, että itseasiassa tyttö oli luultavasti kääntänyt kreolinkielisen sanonnan "sa fé de bruit an tête mwen" ranskaksi  josta jännä keskustelunaloitus.

 Ranskankielen taidossakin olis vielä hiomista. Taustatietona kerrottakoon, että oon lukenut lukiossa lyhyen ranskan, ottanut kursseja yliopistossa ja tehnyt Erasmusvaihdon Ranskassa. Mun ja R:n yhteinen kieli on ranska. Mutta on se vaan sen verran vaikea kieli, että kaikesta tästä huolimatta, ja lähes 2 vuoden Martiniquella asumisenkin jälkeen erityissanastoa vaativat keskustelut ja kirjoittamisen hallinta tuottaa edelleen vaikeuksia. Yksi mun työpaikan stressileveliä nostattavista tekijöistä on nimenomaan kieli. Mut on nimetty työpajan ja yhdistyksen "viestintävastaajaksi "(jep, nyt saa nauraa). Arvatkaapa vaan, meneekö mulla hieman aikaa eri artikkeleiden ja kirjeiden tekstien kieliopin hiomiseen. Puhelinkeskustelut on toisinaan myös surkuhupaisia: "anteeksi, voisitteko toistaa, en ymmärtänyt" jne. Ja aina ei vaan ymmärrä, mutta toivoo että tajusi edes sen oleellisen. Itseään turhauttaa sekin, että tietää mitä haluaisi sanoa, mutta ei vaan osaa sitä ilmaista niinkuin tahtoisi. Ja se, että jää hitaampana keskusteluissa jalkoihin. Mutta sellasta se on, ulkkarin elo ja siihen myös tottuu. Ja todella roimasti kielitaito myös kehittyy, kun vaan on pakko osata.

7) Odotan innolla porukoiden ekaa visiittiä tännepäin huhtikuussa. Tulevat justiinsa mun 28-vee synttäreille. Ja äiti, Fridalle ei sitten tarvitse tuoda kontillista lahjoja.

8) Olen alkanut haaveilemaan kaikenlaisesta askartelusta, taiteilusta ja käsitöitten tekemisestä. Pienenä väkersin kaikenlaista kuvataidekoulussa aina 18-vuotiaaksi ja suunnittelin jollekin luovalle alalle ryhtymistä. Tajusin kuitenkin, että taiteilu vaatii paljonpaljon enemmän intohimoa (ja taitoa), mitä multa löytyy. Olen myös harvinaisen laiska harjoittelemaan. Jotain olis silti kiva taas alkaa väkräämään omaksi ilokseen. Jospa saisin edes ne kukkaruukut maalattua ja niihin iskettyä kiiltokuvat koristeeksi, kuten suunnittelin. Mainitsinko että olen laiska.

Ja eteenpäin tunnustuksen haluaisin ojentaa näille tyylikkäille bloggaajille:

                                Salamatkustajan syntymä - Paras vauvablogi jonka tiedän
                              Sari ja Meï - käsitöitä, "mummoilua" ja luovuutta
           Mari -Loistavia kasvistuokareseptejä
Johanna - ystävämme Nicaraguassa

7 kommenttia:

 1. loistojuttu!!!!!!! Tervetuloa vaan Suomeen vuonna 2012, kuulostaa niin mahtavalta täällä päässä. Autetaan tietty kykymme mukaan. Ja R on nopea oppimaan kieliä, kohta se suomikin on hallussa. Kiva tulla R:n saarelle seikkailemaan; ja tutustumaan sukuun. ja Friidun tuliaiset lienee mahtuvat yhteen matkalaukkuun...toiseen sitten kaikkea muuta. Alan kuntoilun ja sen ikuisen keväisen painon pudotuksen. Laiskuus lienee suvussa kulkeva mukava perinne... semmonen hitauden vaaliminen, jos sen niin haluaa nähdä:-) pus äiti

  VastaaPoista
 2. Slämäreistä ja kirtsuista taidettiin ainakin puhua ;)
  Ja multa löytyy myös noita ihania teiniyden ilmentymiä tallesta :)

  VastaaPoista
 3. Heitin sinua prenikalla, tällä samalla. Ei tarvii vastata uudestaan :D

  VastaaPoista
 4. Nyy: Jees, slämärihän se oli, kiitos! Ne on kyllä aikamoista luettavaa...Kannattaa ehdottomasti säästää, pystyy eläytymään teinien kokemusmaailmaan ja ei sit ylläty niin paljon jos omat kersat kokeilee röökiä ja kaljaa 12-vee ;)

  Arkitehti: Voi kiitoksia! Löysin sun blogin vasta ihan äskettäin, mutta sait musta kyllä het lukijan. Huomasin että oot kanssa lukenut antropologiaa, nice!

  VastaaPoista
 5. Niin se kai paistaa läpi, sivuaine... antropologia on muuten aika hyödyllinen oppiaine mamulle, kun muuten natiivien touhun sisäinen johdonmukaisuus menisi ihan ohi, tai ainakin menisi usein :)

  VastaaPoista
 6. Huomasin tämän vasta nyt - sorry! Ihan liikutuin mukavista sanoistasi <3 Vastaan tietysti heti haasteeseen!

  VastaaPoista
 7. OMG! Mäkin huomasin vasta nyt! Kiitso kiitso, täytyypä laittaa listalle :)

  VastaaPoista