perjantai 28. tammikuuta 2011

Turisteja kalastelemassa

Suomalaiset! Matkustakaa Martiniquelle, auttakee meitä. Jokusen aika sitten kerroin saaren katastrofaalisesta risteilytilanteesta - noh, tilanne on oikeastaan akuutti koko turismisektorille. Moni iso hotelli on ajautunut konkurssiin ja loput taistelevat henkiinjäämisestä. Martiniquen turismi koostuu yli 80 prosenttisesti ranskalaisista matkailijoista. Vuoden 2009 yleislakko ja chlordécone-saastumiseen, dengue-kuumeeseen yms. keskittynyt uutisointi on kuitenkin pelästyttänyt monet.  Matkailijoiden määrä on kuitenkin  kääntynyt laskuun jo aikaisemmin, 2000 - luvun alusta. Kilpailu on kovaa maaiilman matkakohteiden välillä ja Martinique alkaa olla been-there-done-that eli  passé.

Comité Martiniquais de Tourisme on kuitenkin  päättänyt alkaa taisteluun, ja mannerranskan TV:ssä pitäisi pyöriä "J'aime Martinique" -spotti ainakin kuukauden verran. Että olkaahan tarkkana. Vuosi 2011 on Sarkozyn toimesta myös nimetty "Année de l'Outre Mer"iksi juurikin vuoden 2009 tapahtumien takia. Eli "merentakaiset alueet" ovat kunniassa ja näkyvät ympäri Ranskaa järjestettävissä häppeningeissä. Jos kaikki menee hyvin, myös meitin järjestö osallistuu Pariisissa juhlamenoihin -  suunnitelmana on lennättää Seinelle seilaamaan 18-metrinen intiaanikanootti ja melojat ynnä muuta mukavaa. Että eri partereiden rahoituspäätöksiä odotellessa.

Tässä teille 2 Martiniquelaisille suunnatun kampanjan Tv-spottia. Kansaa koitetaan saada osallistettua turismibisneksen nousuun. Kampanja toitottaa, että jokainen Martiniquelainen on "paratiisin rakentaja" joka osallistuu turistien viihtymiseen vaikkapa neuvomalla kadulla tietä ja muutenkin olemalla ystävällinen ja avulias...Onhan se tietenkin näinkin, ja totta on että vieraanvaraisuudessa olisi paljon petrattavaa. Oon saanut sen kuvan, että keskivertosaarelaista esim Fort-de-Francessa törmäilevät turistit lähinnä vituttavat tai huvittavat. Varsinkin jenkit on ärsyttäviä.
Mutta sieltä sitä rahaa kuitenkin löytyisi ja työllisyyttä syntyisi. Notta eikun  hammasta purren paratiisia pykäämään.

film CMT 2 "Batisseur de paradis" from Chronoprod on Vimeo.

7 kommenttia:

 1. Oon itseasiassa jo pidemmän aikaa halunnut käydä jossain Ranskan 'l'Outre Mer'in maista (sen takia taidan sinunkin blogiasi lukea). Nyt odottelen rahaa ja sopivaa ajankohtaa sen toteuttamiseen :D

  VastaaPoista
 2. j'aime martinique pyörii täällä, juu. mutta miten saada martiniquen matkailu auki myös muille? onko ongelmana kielimuuri, huono palvelu, kalliit hinnat? Dominikille pääsisi niin paljon halvemmalla. mikähän olisi se lisä, joka saisi mieluummin lähtemään martiniquelle kuin muille saarille? siinäpä miettimistä turismitoimistolle. vaan mahtaako siellä olla tarpeeksi originaaleja ajttelijoita.

  VastaaPoista
 3. Täytyy sanoa että jos olisin menossa Karibialle, tuskin valitsisin Martiniqueta (tai muutakaan ranskankielistä saarta) juuri kielen takia, ranskaa kun en puhu, ja Pariisissa oli niin hankalaa (v 1997) välillä, kun tuntu ettei kukaan (viitsinyt) puhunut englantia. Niin se vain valitettvasti on. Mutta kyllähän se hintakin tietysti vaikuttaa, jos on kovin suuri hintaero, niin kyllähän sekin vaikuttaa.

  VastaaPoista
 4. Annika: Tänne vaan! voit kiertää lautoilla karibialle helposti saarelta toisille ainakin pikkuantillien välillä. Toinen upee kohde olis Réunion jonne ite hingun..Jep, Martiniquen ongelmana on justiinsa englannintaidon lähes totaali puuttuminen ja kallis hintaso. Ollaan myös aivan liian riippuvaisia ranskalaisista turisteista. Muu maailma tosiaan mielummin suuntaa enkunkielisille sarille, jotka on sekä halvempia että enemmän "turistimyönteisiä". Toisaalta Martinique on kulttuurisesti ja historiallisesti kiinnostava ja täällä on ehkä paremmin oma kulttuuri säilynyt kuin täysin turismin ehdolla elelevillä saarilla..Airelle, tätä olisi kanssa ideana tuoda esiin kampanjassa - mitä muuta löytyy kun biitsejä ja rommia - tai sea, sex and sun - niinku klisee kuuluu. Eli ekoturismia esim kehitetää tällä hetkellä kovin ja kulttuuriaktiviteettejä.

  VastaaPoista
 5. Ihan hyvä pointti toi englannintaidon puute, mutta itse kyllä nimenomaan haluan mieluummin Martiniquelle juuri sen ranskankielisyyden takia :)

  Tämän tiedon varmaan löytäisin netistäkin, mutta aina kivempi kysyä "paikalliselta", eli mikä on mielestäsi paras ajankohta matkustaa Martiniquelle, milloin olis siis parhaimmat sääolosuhteet?

  VastaaPoista
 6. Annika: Täällä kuiva kausi ja high season on suunnilleen joulukuun lopusta huhtikuuhun. Eli silloin sää on parhaimmillaan, mutta hinnat taas korkeimmillaan...;)

  VastaaPoista
 7. Moikka - täällä vastavierailulla! :)
  Itse nimenomaan sen takia olen kiinnostunut Martiniquesta, koska se ei ole turistirysä. Dominikaaninen on, samoin Tobago ja BVI. USVI:sta ainakin St. Thomas on myös rysä, mutta St Croix on ihana kun siellä ei ole ketään ;)

  St. Martinin ranskanpuoli on ihana, nimenomaan, kun taas Hollannin puoli on rauhaton ja jotenkin sottainen. Sen takia hollanin antillit ei houkuttelekaan, enää... Mielikuvissani Martinique on samantyyppinen kuin St Croix (paljon tilaa, koskematonta paratiisia, vähän turisteja, rentoa karibiameininkiä, mahtavaa ruokaa), mutta ei tietenkään osa USAa = vielä parempi :)

  Kieli ei ole ongelma, ja kun 2 vuotta peräkkäin oltiin St Barthalemyllä, niin Martinique on varmasti edullisempi ... ;)

  VastaaPoista