tiistai 22. huhtikuuta 2014

Pyrähdys Guadeloupella

Pääsiäinen oli ja meni jo! Me käväistiin viettämässä se Martiniquen sisarsaarella Guadeloupella, joka sijaitsee täältä pari sataa kilometriä pohjoiseen. Ohjelmassa oli lähinnä erään IT-firmaa pyörittävän kaveriperheen teinityttären kastaminen, R kun toimi tytön kummina. Roméohan asusteli saarella pari vuotta aikoinaan opiskellessaan yliopistossa ja mäkin vietin siellä yhden kesän 2000-luvun alkupuolella... Olisikohan ollut 2004 tai sinnepäin, joka tapauksessa kymmenisen vuotta sitten!

Matkaan lähdettiin tiukan työrutistuksen jälkeen pitkänperjantain iltana lentäen. Tosin onnistuttiin missaamaan alkuperäinen lento, R kun oli tulkinnut hieman väärin check-in ajan... Noh, matkaan päästiin kuitenkin tuntia myöhemmällä lennolla pulittamalla lisämaksu. Frida oli tietty huippuinnoissaan lentsikasta ja pomppi ympäri kenttää ja intoili koneessa.

Lauantaina ohjelmassa oli kaste-viitan ostaminen Pointe-à-Pitrestä ja me päästiin samalla nopeasti katsastamaan kaupunkia. Menoa ja vilskettä riitti ja varsinkin torilla oli tunnelmaa. Ostettiin tuoretta marlin-kalaa (mikä lie suomeksi?) illalliseksi.
Illalla oli vuorossa kaste-tilaisuus, joka tapahtui siis pääsiäismessun yhteydessä. Viime hetkellä päätettiin jättää lapset kotiin (Frida ja perheen 3-vuotias tyttö) ja tämä osoittautui  loistoideaksi. Messu kestï nimittäin 4,5 tuntia! Meistä kukaan kun ei ole erityisen uskonnollinen eikä siis kirkossa juurikaan käydä, niin tuli tämä hieman yllätyksenä... Keskivaiheilla (siinä ilta ysin maissa)  tuli hiukkasen jano ja nälkä, joten mun ja perheen äidin oli pakko poistua  ostamaan vettä ja jotain naposteltavaa. Mutustelin sitten salaa lopulta kookoskakkua kesken messun. Ja tuli todettua että katolilaisten messussa pääsee kyllä jumppaamaan;  ylös-alas sai nousta jatkuvasti. Luomiskertomus ja pääsiäisen tapahtumat ovat nyt myös tuoreessa muistissa.

 Itse kirkkoon saapuminen oli kyllä vaikuttava, kaikki kokoontuivat ensin kirkkoa vastapäätä olevalle aukiolle, jossa metrinpituinen pääsiäiskynttilä sytytettiin ja josta tuli jaettiin seurakuntalaisten kantamiin pieniin kynttilöihin. Pappien, kuoripoikien ja kastettavien johtamaa kynttiläkulkuetta seurattiin sitten kirkolle.Kirkkoon sisäänpääsy olikin sitten taas hiukan haastavampaa, porukka tungeksi ovella kuin Ruisrockissa konsanaan ja hyvä ettei kukaan leimahtanut tuleen. Koska paikkoja sisällä ei riittänyt kaikille, osa seurakunnasta sai tyytyä istumaan ulkona katosten alla. Suomessa ei kirkkoon tuskin ole ollut vastaavanlaista tungosta ihan viime vuosikymmeninä....

Kirkkokoetuksen jälkeen sunnuntaiaamu otettiin iisisti ja lähdettiin aamupäivästä tutustumaan Morne à L'eau:ssa pääsiäisenä vietettävään rapujuhlaan. Taskuravuthan ovat antilleiden perinteistä pääsiäisherkkua ja kyseisillä festareilla rapua oli tarjolla niin piirakassa, padassa kuin salaattina. Me nähtiin mm. intialainen raputanssi, maisteltiin rapupataa ja käväistiin viereisellä hautuumaalla.

Festareilta jatkettiin vielä uimaan Moule:ssa sijaitsevaan L'autre Bord:en rannalle. Guadeloupen rantoja ei kyllä turhaan kehuta!

Maanantaina retkeiltiin vuorostaan saaren itäisimmässä kärjessä sijaitsevaan St.François:in kaupunkiin joka on kuuluisa valkohiekkaisista rannoistaan ja Pointe de Chateaux:in niemenkärjestä.  Melkoisen kauniit maisemat tuolla olikin ja hieno näkymä Désirade-saarelle.

Loistava reissu kaiken kaikkeaan ja tervetullut katkos arkipuurtamiseen. Eilen illalla palattiin kotia ja huusholli on kyllä tällähetkellä kuin pommin jäljiltä ja jääkaappi ammottaa tyhjää. Mutta mitäs pienistä, arki on arkea ja akut on taas ladattu hetkeksi...

1 kommentti:

  1. Ihanaa Meri lukea näitä sinun juttuja sieltä kaukaa ja kuvat ovat upeita!! Ovat aina ihana piristys tänne Lohjalaiseen arkeen :) t. äitisi serkkufiliika Kaarina

    VastaaPoista