keskiviikko 23. joulukuuta 2009

Joulutraditioita

Enää päivä h-hetkeen! Täällä raketit on paukkunut pari viime yötä ja huomenna sitten räjähtää todenteolla :)
Kaupunkien kadut, palmut ja lyhtypylväät on koristeltu valoköynnöksin eivätkä kaupat, bensa-asemat ja ihmisten koditkaan ole jääneet pimentoon.
 Kuusethan ei täällä kasva, mutta onneksi on keksitty muovikuusi ja on täällä toki oma luonnollinen vastinekin, nimittäin "Filao"- niminen puu. Ei ollenkaan hassumman näköinen.


Mielenkiintoinen ilmiö on ollut myös tonttulakit päässä kaupungilla kulkeva nuoriso. Näyttäis olevan jonkunlainen joulutrendi. Mitä kovemman näkönen jätkä, sitä todennäköisemmin päätä koristaa vanha kunnon tupsulakki.

Jouluun kuuluu täällä katolilaisena maana toki myös jouluseimet, joita rakennetaan kotiin ja niitä löytyy myös kirkoista ja kaupunkien aukioilta. Lisäksi joulu ei olisi joulu ilman joululaulu-iltoja, "chanté nwel" joita on järjestetty pitkin joulukuuta. Mekin osallistuttiin yhteen, joka järkättiin sermac- kulttuurikeskuksessa jossa käydään salsa-tunneilla. Harmi että unohdin kameran kotiin, tunnelma oli katossa ja tarjoilut kunnossa. Bändi soitti ja solisti lauloi ja kertoi aina seuraavan laulun nimen ja sivunumeron ja yleisö lauloi  ja tanssi mukana.  Meillä oli onneksi mukana lauluvihko että pääsin minäkin laulamaan. Poikkeaa kyllä täysin suomalaisista, hartaista ja mollivoittoisista lauluista! Tässä esimerkkiä:Mitä tulee jouluruokiin, on pöydän kunkku täälläkin kinkku. Lisäksi paikallisiin, perinteisiin ruokalajeihin kuuluu "Boudin creole" eli eräänlaiset makkarat, "pois d´angole" eli Angolan pavut, Igname-juures ja toki rommi - schrubb ja punch coco.       Pois d´angole                                       Boudin

Lisäksi joulupöytään on hiipinyt viimeaikoina yhä enemmän mannerranskalaisia vaikutteita - marketit notkuvat hanhenmaksasta, norjalaisesta savulohesta, Ferreron, Lindtin ja Lanvinin suklaarasioista jne. Ikävä kyllä hinnat näillä tuotteille on todella suolaisia, France-Antilles sanomalehden selvityksen mukaan Martiniquella joutuu pulittamaan 34% enemmän ruuasta kuin emämaassa. Erityisesti hedelmät (58% eroa) ja liha (51%) ovat kalliita. Hinnat todellakin tuntee nahassaan, me ei esimerkiksi osteta melkeen koskaan tomaatteja, joiden kilohinta on sellanen 4 euroa.Ja nämä on paikallisia tomaatteja!  Eilen meinasi taas pulssi nousta, kun pulitin   kirsikkatomaattirasiasta 4 euroa. Mutta kerrankos sitä jouluna... :D

Jokatapauksessa rauhaisaa tai hilpeää joulua kaikille, kullekin makunsa mukaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti