maanantai 25. kesäkuuta 2012

Juhlat Trénellessä

Roméon veljentyttö vietti viikonloppuna konfirmaatiojuhlaansa.Sukua ja kourallinen naapureita siis juhlimassa tapahtumaa, ja kuten täällä on tapana, kestivät juhlat keskipäivästä iltamyöhään. Menoa ja tunnelmaa kyllä riitti, kuten aina. Syötiin, juotiin, pelattiin dominoa ja korttia ja grillattiin.  Kuten joskus olen ehkä maininnutkin, on Roméo kotoisin Fort-de-Francen yksistä köyhimmistä kortteleista tai voisipa sitä kutsua jopa favelaksi, eli Trenelle- Citron:ista. Korttelissa asuu nykyisin noin kahdeksan tuhatta ihmistä.


Trenelle on rakennettu 1950-luvulla keskustaa ympäröivän kukkulan rinteeseen maalaisväestön kaupunkiin muuton yhteydessä. Kuten kuvasta näkyy, rakentaminen oli luvatonta ja suunnittelematonta. Nykyään omistusoikeudet on kuitenkin tunnustettu ja talot ovat siis laillisesti omistajiensa omia.  Ensimmäiset puiset talot on nykyään korvattu betonisilla ja korttelissa on sähköt ja viemäröinti (Roméon mukaan 90-luvulta lähtien).  Roméon veljen perhe on rakentanut talonsa lapsuudenkodin päälle.

Muistan edelleen elävästi ensivisiittini Trénellessä. Jokapuolelta raikuvan musiikin, talojen ulkopuolella notkuvat poikajoukot. Kissat, koirat ja kanat. Millaista kuntoa ja vaivaa vaatii talojen välissä kiemurtelevien rappusten nouseminen. Roméon pienen kotitalon, jonka kahdessa minikokoisessa huoneessa on kasvanut seitsemän lasta. Kuinka Roméon äiti otti mut vastaan avosylin ja miten välittömiä ja positiivisia koko perhe oli.  Miten erilaisista taustoista ja kulttuurista me tullaan ja silti ymmärretään toisiamme.

Onnea siis Johanalle konifrmaatiosta ja toivottavasti tyttö jaksaa edelleen opiskella ahkerasti (veljensä kanssa ovat luokkansa parhaiden joukossa) ja ehkäpä jonain päivänä totetuttaa unelmansa matemaatikoksi tulosta. Trénellestä voi olla haastavampaa ponnistaa mutta mahdotonta se ei todellakaan ole.
Sankari ja Roméon veli Dani


Frida tanssin pyörteissä Nadian kanssa

1 kommentti:

  1. On se uskomatonta tosiaan, miten erilaisista oloista sitä ihmisiä onkaan - ja kuinka siltikin löytää paljon yhteistä! Tosi mielenkiintoista lukea vähän Romeon taustoista :)
    Onnea rippisankarille ja hänelle tsemppiä opiskeluun!
    "Menestyksen tikapuita ei kiivetä kädet taskuissa"

    xx

    VastaaPoista