sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Danmyé ja transat

Aloitin viime viikolla viimeisen viikon mittaisen koulutusjakson siihen urheiluohjaajan pätevyyteen liittyen, josta olen täällä ennenkin läpissyt. Vaikka käydäänkin läpi pitkälti samoja asioita, kuin aikaisemminkin, on koulutus mukavaa vaihtelua ja edelleen meidän huippukiva ryhmä tuo potkua hommaan.

Perjanataina tutustuttiin koulutuksessa Danmyé:en (kutsutaan myös Ladja:ksi), joka on pikku-antilleilla harjoitettava taistelulaji, jolla on samankaltaisuuksia esim. Capoieran kanssa. Se on kuitenkin maailmalla paljon tuntemattomampi ja hävisi melkein Martiniquelta ennenkuin elpyi/elvytettiin 1970-luvulta lähtien ja sai uutta arvostusta. Danmyéssä kaksi vastustajaa ottaa mittaa toisistaan katsojien muodostaman piirin keskellä rummutuksen ja laulun säestämänä. Danmyé:en liittyy läheisesti myös bèlè - tanssi. Niin danmyé kuin bèlè:kin ovat afrikkalaisen ja eurooppalaisen kulttuurin törmäyksestä syntyneitä kansankulttuurin tuotteita. En löytänyt pikaisesti etsimällä mitään varmaa danmyén alkuperästä, mutta joidenkin lähteiden mukaan se ammentaa ainakin osittain senegalilaisesta n'golo - initiaatioriitistä. Joka tapauksessa, mäkin pääsin sitten kokeilemaan taistelutaitojani ja hauskaa oli ! Täytyy ottaa selville enemmän lajin alkuperään liittyen.
Lisää Danmyéstä ranskaksi ainakin täällä.Tässä vielä videomatskua taistelusta musiikin kera, josta saa paremman idean hommasta...

object width="420" height="315">

Eilen oli taas melontaharkat, ja melottiin yli kolme tuntia melko kovassa aallokossa ja saatiin vettäkin niskaan välillä. Tänään oltiin puolestaan kaupungilla ihmettelemässä "Transat Bretagne - Martinique" eli atlantin yli  yksinpurjehtimisen kilpailun finaalia ja purjehtijoiden saapumista. Purjehtijat olivat lähteneet Brest:istä 17 maaliskuuta, ja voittaja Erwan Tabarly saavutti Martiniquen kahdessakymmenessä päivässä eilen. Aurinko paistoi, letut olivat hyviä ja Frida innoissaan laivoista, karusellista ja pomppulinnasta.

Viidennen paikan saavuttanut purjehtija saapuu maaliin 

Nyyyyh, sinne hujahti tämäkin viikonloppu, huomenna taas koulutukseen ja torstaina ja perjantaina takaisin töihin. Olispa jo loma ja elokuu ! :D

1 kommentti:

  1. Olipa mielenkiintoinen, en ollut ennen danmyéstä kuullutkaan. Tuli tosiaan vähän capoeira mieleen.

    Kiva nähdä myös vähän aurinkoisia kuvia. Täällä valkeni taas maanantaiaamu niin harmaana. :P

    VastaaPoista