tiistai 8. lokakuuta 2013

Aloin sitten yrittämään

Tuli sitten alettua autoentrepreneur:iksi, joka vastaa ilmeisesti Suomessa eniten freelanceria tai piensyrittäjää...

 Ranskassa autoentrepreneur: iksi on voinut alkaa vuodesta 2008 ja status on kehitelty taouden modernisaatioon tähtäävän lain puitteissa. Järjestelmä on saanut myös osakseen paljon krittiikkiä ja monet pienyrittäjät eivät esim. saa edes minimipalkan verran kuukausituloja yrityksestään.Mutta yrittänyttä ei laiteta! Autoentreprenur-järjestelmä on tehty todella helpoksi paperipyörityksen ja muun suhteen. Ilmoituksen toiminnan aloittamisesta ja oman SIRET-numeron saa tehtyä netissä. Nettilomakkeen tiedot myös lähtevät suoraan kaikille tarpeellisille hallinnollisille organismeille kuten Sécu:lle, INSEE:lle (tilastokeskus), ja verottajalle. Verottajalle ja sosiaaliturvaan yrityksen tulot ilmoitetaan myöskin netissä joko kuukausittain tai joka kolmas kuukausi. Ohjelma laskee tällöin suoraan tuloista pidätettävän osan. Jollei tuloja ole, et myöskään maksa mitään.

DOMTOM:ien asukkaat (Ranskan merentakaiset departementit ja alueet) maksavat kaiken lisäksi prosentuaalisesti yli puolet vähemmän veroa -ja muita maksuja kuin mannerranskalaiset autoentrepreneur:it (ekat kolme vuotta). Yrittäjä voi myös olla samalla normaalissa työsuhteessa, ja saada tuloja yrittämisestään tavallaan ekstraksi. Lisätietoja halajavat, käykää katsomassa täältä (huom! ainoa virallinen sivusto).


Mä olen alkanut siis antamaan englannintunteja eräässä yksityisessä kieli-instituutissa, ja toivon löytäväni myös muita asiakkaita (hih hii!). Etsin edelleen myös normaalia päivätyötä, mutta nyt ainakin väliaikaisesti teen myös tätä...Että saisi edes hiukkasen omaa rahaa eikä istuisi tylsistymässä kotona. Täysipäiväistä opettaminen ei ainakaan toistaiseksi vielä ole.

Ihan helppoa englanninmaikaksi muuttuminen ei ole ollut, ja nyt aluksi ainakin opettelemista on paljon mm. tuntisuunnitelmien ja opetustekniikoiden kanssa. Olen tykännyt kuitenkin todella paljon tuntien antamisesta. Kielioppisääntöjen kertaamisessa on tosin ollut hommaa, ja varsinkin sen miettimisessä, miten ne parhaitein saisi opetettua oppilaille! Mulla on myös viikottaiset ylä-asteikäisten ja lukiolaisten  ryhmät, joiden kanssa ideana on opetella enkkua "hauskanpidon" kautta...Pykäsin ryhmille ohjelman, johon kuuluu mm. sarjakuvatyöpaja ja teatteri-harjoituksia (draamaa).


Ainoa miinus hommassa on, että kursseja on paljon iltaisin ja olen töissä myös lauantaina. Frida joutuu siis olemaan hoidossa Nadia-tädillä (kiitos tädille, sillä en tiedä kuka muu olisi voinut hoitaa....) muutamana iltana ja lauantaisin.

Saas nyt siis nähdä miten tämä homma lähtee etenemään! No pain no gain! 
Ps. Kuvitus viime sunnuntain rantareissulta, Anse Mabouyas, Sainte-Luce. 

4 kommenttia:

 1. Tsemppiä yksityis/pienoisyrittäjyyteen! Hieno homma, ettet jää paikoillesi ihmettelemään, vaan keksit uusia haasteita. TOivottavasti ottaa tuulta purjeisiin kunnolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Ja kiitos kovin tsempistä, katsotaan kuin tässä käy, terkkuja!

   Poista
 2. Ma löysin blogiisi sattumalta ja liityn lukijaksi, mielenkiintoista ja voih miten ihania kuvia, mun pitanee kahlata sun vanhoja postauksia etta paasen hommaan sisalle!

  VastaaPoista
 3. Jee, tervetuloa! Arkistoista löytyy aivopieruja juu monen vuoden ajalta, toivottavasti löytyy jotalin mielenkiintoista :)

  VastaaPoista