perjantai 13. joulukuuta 2013

Appelsiini- ja inkivääri-kaneli rommi


Jouluun valmistautuminen on virallisesti alkanut, ja milläs muullakaan kuin mausterommin valmistamisella.
Koristeet ehtii laittaa myöhemminkin, mutta rommin tekeytymiseen menee aimo tovi! Täällä on ihanteelliset olosuhteet valmistaa itse erilaisia maustettuja rommeja.  Mausteita ja trooppisia hedelmiä löytyy halvalla ja vuoden ympäri eikä itse juomankaan hinnat päätä huimaa. Ne myös valmistuvat nopeammin täällä, kuin vaikka Suomessa kiitos lämpötilan. Täällä on tapana myös nopeuttaa prosessia pitämällä pulloja auringossa.

 Maustettujen rommien valmistamista voi hyvin kokeilla myös kotosuomessa - muistaakseni martiniquelaista vaaleaa rommia sai Alkosta... En kyllä muista nimeä, joten jos joku tietää niin vinkatkaa kommenttiboksissa.
Täällä vaaleaa rommia saa kahdella vahvuudella:  50 volttisena ja 55 volttisena....En ole varma myydäänkö Suomessa tosin näin vahvana.

Inkivääri-kanelirommi ja Shrubb-pullot

Pitemmittä puheitta, tässä tulee perinteisen martiniquelaisen joulurommin resepti. Tämä on siis vain yksi versio, reseptejä kun on yhtä monta kuin niiden luojia, joten yhtä "oikeaa" Shrubb - reseptiä ei ole olemassa. Rommiin käytettyjen appelsiinien tulee olla hyönteismyrkyttömiä, joten jos aiotte kokeilla sen tekemistä, on tärkeää ostaa luomuappelsiineja! Täällä kun appelsiineja kasvaa joka puolella, ei tuota ongelmaa ole....Valmistusaika on viitteellinen.

Shrubb (appelsiinirommi)

1 l vaaleaa rommia (vahvinta mahdollista)
5-6 luomuappelsiinin kuorta  (tärkeää! Muuten myrkyt liukenee rommiin)
(voi korvata osan myös luomumandariinin kuorilla) 
 1 kanelitanko
1 vaniljatanko
(1-2 mausteneilikkaa)
n. 50cl sokeriruokosiirappia

- Kuori appelsiinit yhtenä nauhana. Raaputa niistä pois mahdollisimman paljon valkoista pois. Valkoinen osa tekee muuten rommista kitkerää. Kuivaa kuoret joko matalalla lämmöllä uunissa tai useiden viikkojen ajan huoneenilmassa.
- Halkaise vaniljatanko kahtia, laita kuivatut kuoret, kaneli ja neilikat rommipulloon
- Anna rommin tekeytyä n. kaksi kuukautta. Muista käännellä pulloa usein, mieluiten joka päivä....Maistele myös, ettei siitä tule liian vahvaa tai ettei joku mauste maistu liikaa "läpi". Jos niin uhkaa käydä, ongi mauste pois pullosta.
- Rommin maustuttua tarpeeksi lisää sokerisiirappi (tee se sulattamalla sokeria ja lisäämällä vettä kattilassa) ja siivilöi juoma. Santé!Heti perään vielä toinen resepti. Maustettuja rommeja voi periaatteessa tehdä loputtomiin eri hedelmistä, marjoista ja mausteista. Meillä menee seuraavaksi kokeiluun varmaankin passion- ja banaaniversiot...Jos ranskankieli taipuu, mahtavia reseptejä ja vinkkejä löytyy esim. täältä .


Ikivääri-kanelirommi

1 litra vaaleaa rommia
n. 250 g tuoretta inkivääriä
1 kanelitanko
n. 50 cl sokeriruokosiirappia

- Leikkaa kuorittu inkivääri pieniksi "tikuiksi". Lisää tikut kanelin kera rommipulloon.
- Anna tekeytyä noin 1-2 kuukautta, muista käännellä pulloa ja tarkistaa välillä maku....
- Kun rommi on tarpeeksi maustunut, siivilöi se ja lisää sokerisiirappi (määrä oman maun mukaan)

1 kommentti:

  1. Ihana rommiohje,kiitos:) Rommista tulikin suosikkialkoholini Venezuelassa asuessa.

    VastaaPoista