torstai 1. lokakuuta 2009

Really hot hot hot...

Selvitin viimeinkin asiaa pitkään askaroineena paikallisen chililajin nimen. Täällähän siis osaksi paikallista ruokavaliota kuuluu chili, jota kutsutaan nimellä "bonda man jak".  Nimi tarkoittaa kirjaimellisesti "rouva Jacquesin takamusta" ja on kuulemma saanut alkunsa chilin pyöreästä muodosta. Että jos haluatte valikoimaanne uuden kirosanan niin voitte huudella "voi bonda" voi perseen sijasta. :D. Ilmeisesti rouva Jacques oli aika kuuma tapaus.

Mutta tosiaan chililajike tunnetaan meillä paremmin habanero-chilinä (capsicum chinense jacq.) , joka on yksi maailman vahvimmista. Tätä chiliä ei kovien jätkien kannata kokeilla syödä raakana koska sillä voi saada itselleen jopa palovammoja. Chiliä käytettiinkin täällä orjuuden aikana myös kidutusvälineenä.

Bondamanjak maustaa Martiniquella lähes ruuan kuin ruuan. Tuoreena sillä voidaan hieroa ruoka-aineita ja säilöttynä ripotella pisaroita mausteeksi. Tosin oon nähnyt että esim. Roméon äiti joskus puraisee pienen palasenkin. Melkonen mamma!  Täällä kasvaa myös toinen paljon miedompi lajike nimeltään "piment végétarien", jolle en ole löytänyt vielä tieteellistä nimeä. Itse tosiaan suosin tätä edellistä chiliä. :)

PIMENT CONFIT eli säilötyt habanerot 

HUOM. Käytä aina lateksihanskoja kun käsittelet chilejä, etenkin säilykkeitä valmistaessa. Älä koskettele kasvoja, etenkään silmiä! Kannattaa myös käyttää aurinkolaseja (höyryt) tai avata ikkunat.


500g habanero-chilejä
10 rkl valkoviinietiikkaa
1/2 l öljyä
2 sipulia
2 pientä porkkanaa
muutama "mini"suolakurkku (cornichon)
muutama mausteneilikka
1 tls suolaa
muutama kokonainen mustapippuri

- Pese  säilykepurkki kuumalla vedellä. Pese chilit ja leikkaa kahteen - neljään osaan koosta riippuen. Paloittele porkkanana pieniksi renkaiksi, leikkaa suolakurkut viipaleiksi. Leikkaa sipuli renkaiksi. Kuumenna viinietikka kattilassa. Sekoita lasisessa säilykepurkissa viinietikka, suola, mustapippuri, neilikat ja öljy keskenään. Lisää paloitellut ainekset, sulje ja sekoita. Anna jäähtyä ja laita jääkaappiin. Anna purkin olla suljettuna viileässä ainakin kuukausi - pari kuukautta. Kun purkin pinnalle alkaa nousta "öljyä" voit alkaa käyttää sitä. Säilyke saattaa säilyä jopa vuoden, jos aina muistaa käyttää puhdasta lusikkaa tms. Tämä öljy on sitä itteään eli todella hottia chiliä, muutama  pisara riittää maustamaan annoksen.  Bon appetit!

Purkin kuva lainattu täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti