Ranskassa äitiyslomaa myönnetään ensimmäisen tai toisen lapsen kohdalla 16 viikkoa eli neljä kuukautta, joista 6 viikkoa tulee käyttää ennen laskettua aikaa. Vertailun vuoksi Portugalissa ja briteissä äippälomaa on 18 viikkoa, Italiassa 20 ja Tanskassa 28. Puhumattakaan Suomen hulppeasta 36 viikosta eli 9 kk.
Lääkärin erikoisluvalla voit siirtää kaksi viikkoa vauvan syntymän jälkeiseen aikaan, jolloin maksimissaan vauvan kanssa kotonaoloaikaa on kolme kuukautta. Tämän jälkeen töissäoleva äiti palaa töihin ja vauvalle järkätään hoitopaikka joko "creche"stä (päiväkoti 0-3 vuotiaille, 3 vee. aloittavat jo koulun) sukulaisilta, palkatulta lastenhoitajalta tai kotihoitajalta (assistante maternité). Crechest:ä paikan saaminen on kiven alla, ja ranskassa suositellaankin paikan hakemista heti kun tieto raskaudesta on saatu! Me haettiin siis "myöhässä" koska olin jo noin neljännellä kuulla, mutta jokatapauksessa jonossa ollaan noin kolmeen eri crecheen ja pidetään sormia ristissä että paikka sieltä vapautuu jossain vaiheessa. Paikka saattaa siis irrota vauvan ollessa jo vaikkapa vuoden ikäinen, joten siihen asti tulisi sitten keksiä plan B. Jokatapauksessa, ranskalainen yleisesti ottaen ei pidä skandaalina sitä, että kolmekuukautinen vauva viedään hoitoon. Toki monet (yleensä) äidit jäävät myös kotiin "congés parental" systeemin puitteissa - tämä systeemi takaa äidille vuodesta kolmeen vuoteen "lomaa" töistä ja takaa oikeuden palata samanlaisiin tehtäviin congén loputtua. Vastaa ilmeisesti osin suomalaista hoitovapaa-systeemiä. Tosin vaaditaan vuoden kestänyt työsuhde sekä ensimmäisen lapsen ollessa kyseessä sosiaaliturva maksaa vain ensimmäiset kuusi kuukautta tukea noin 500 e/kuussa. Ja sitten ei tipu enää massia.
Kas näin ollen voimme huomata että ranskalainen äiti on pakkotilanteessa: joko menet töihin ja laitat kolmekuukautisesi hoitoon, tai sitten jäät kotiin ja tiputat perheen tulot puoleen. Toki jos olet työtön niin saat edelleen työttömyystukea tai "työmarkkinatukea" (RMI) sekä erityistä lapsilisää. Tosin tässä tapauksessa molempien vanhempien tulee olla työttömiä, itse en ollut oikeutettu mihinkään tukeen, edes RMI:n, koska asutaan Roméon kanssa kimpassa ja siippa käy töissä. Suomessa on siis absurdi ajatus viedä alle 9 kk vauva hoitoon, koska kiitos sosiaaliturvan äidit valitsevat yleensä jäädä kotiin. Omalla kohdalla, tottuneena suomalaiseen systeemiin, tuntuukin siis pahalta ajatus nyytin kiikuttamisesta hoitoon noinkin pienenä. Toisaalta esim. oma äippänikin on annettu lastenhoitajalle noin kolmikuukautisena, äitiysloma oli 50-luvulla vielä ilmeisesti ranskan mallia eli noin 3 kk (en löytänyt varmaa tietoa, paitsi että vuonna -74 pidennettiin seitsemään kuukauteen). Ja ihan tasapainoinen ihminen hänestäkin kasvoi ;).
Joten kovasti tässä mietitään kuinka toimia näissä puitteissa. Lapsen hyvinvointi on toki ykkösenä, mutta omaa uraakin ja rahatilannetta tulisi ajatella. Onneksi on vielä aikaa tuumailla ja muutenkin sumplia työnantajan kanssa. Teen muutenkin paperilla vain 30 tunnin viikkoa, ja siippa on vuorotyössä joten joustoa hoitoon laittamisen kanssa toki on.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti