torstai 27. toukokuuta 2010

Lista

Olen lueskellut Nizzassa asustelevan Stazzyn blogia joka on varsin viihdyttävä ja saa nauramaan etenkin huomioillaan patonginpurjoista. Suosittelen! Stazzy listasi yhdessä viimeisimmistä postauksistaan kummallisia faktoja Ranskasta. Itse aattelin vääntää listan plussista ja miinuksista. Tuli havahduttua siihen, että ollaan
asusteltu saarella jo vuoden verran. Hitsiläinen, kyllä aika rientää.

PLUSSAT

+ Luonto: vaihtelevat maisemat, vuoret, sademetsä, turkoosi meri, biitsit, kukat, kolibrit, sisiliskot, korallit, trooppiset kalat jne jne.
+ hedelmät ja kasvikset -tykkään mangoista, papaijoista, bataateista, ignameista, banaaneista, keittobanaaneista, kookoksesta jne.
+ Halpa ja hyvä rommi ;)
+ Paikallisten rentous ja kärsivällisyys. Asiat otetaan yleensä iisisti. Jos joku ei mene niinkuin piti, se ei sitten mennyt. Yleisesti rennompi suhtautuminen elämään.
+ Musiikki - sitä on joka paikassa ja se on hyvää.
+ Kohteliaisuus. Postin jonossa viimeiseksi sisään tullut tervehtii kanssajonottajiaan "päivää rouvat ja herrat" johon vastataan "päivää". Vanhukset, raskaana olevat ja vammaiset päästetään jonon ohi. Myös kassat tervehtivät ja jotkut jopa toivottavat "tervetuloa kassalle rouva" :D
+ Yhteisöllisyys. Naapureita autetaan ja heidät ylipäätään tunnetaan (ja heitä moikataan).
+Ystävällisyys ja auttaminen. Tuntematon ihminen ei ole vihollinen -hänen kanssaan voi aloittaa vaikkapa keskustelun esim. bussipysäkillä, kassajonossa jne. Neuvoa voi kysyä jos ei löydä jonnekin tai ei tajua jotain asiaa.

MIINUKSET

-Luonto. Lue torakat, murkut, hyttyset, maanjäristysvaara, hurrikaanit ja rankkasateet. Kauneudesta maksettava hinta.
- Ranskalainen byrokratia. Jonottaminen joka hemmetin paikassa. Paperinpyörityksen määrä
- Elämiskustannukset. Täällä on kallista. Kännykällä soittaminen on aivan järkyttävän hintaista.
Myös ruoka maksaa maltaita koska lähes kaikki raijataan euroopasta saakka ja koska kilpailua ei juuri saarella ole
- Ajokulttuuri.Nopeusrajoitteita ei noudateta, vilkkua ei käytetä,  seisakilla olevat bussit tulee ohittaa täysiä, muutenkin ohittaa voi niin oikealta kuin vasemmalta vaikka näkyvyys olisi nollassa ja kaiken kruunaa kaistojen välissä ajavat moottoripyörät ja mopot (joita pelkään eniten, koska usein kuski mahd.kortiton ns. bad boy - toisinaan yöllä myös ilman etuvaloa)
- Ruuhkat. Julkista liikennettä ei käytännössä ole. Fort-de-Francessa en suosittele autoilemaan aamuisin klo 6-9 välillä tai iltapäivällä klo 16-19.
- Jalkakäytävien puute. Niitä ei yksinkertaisesti ole kuin kaupungissa ja siellä ne ovat puolen metrin levyisiä.
- Köyhyyden määrä, työttömyys, rikollisuus. Saaren läpi kulkee Etelä-Amerikasta tulevia huumeita. Paikallisten ongelmana on etenkin crackin suuri kulutus. Kodittomia on myös paljon ja Fort-de-Francen ghettojen olot melko kurjat. Kaduilla ei kuitenkaan tarvitse pelätä sen enempää kuin vaikka stadissa. Sosiaaliturva pelaa ja keskustassa on paljon vartijoita.

3 kommenttia:

  1. Oih, lähes kaikki plussat ja miinukset oli samat kuin mitä mä olisin voinut antaa Bermudalle,jossa työskentelin viime vuonna!

    VastaaPoista
  2. uskomatonta kuinka samanlaista teillä on siellä kuin meillä täällä mantereella (jos nyt ei oteta lukuun lämpimämpää ilmanalaa ja etelä-Amerikan läheisyyttä)! niinhän se on, Ranska on vienyt byrokratiansa ja sosiaaliturvansa myös kaikkiin alusmaihinsa.

    VastaaPoista
  3. Tossa on varmaan aika hyvin kiteytettynä just noita "Karibian paratiisisaarten" plussia ja miinuksia. Että ei se elämä koko ajan pelkkää auringonottoa ole..

    VastaaPoista