maanantai 31. toukokuuta 2010

äitien juhla

Eilen oli sitten ranskalaisten äitienpäivä. Täällä päin päivä onkin aivan erityisen juhlittu. Äideillä onkin sosiologisten ja antropologisten tutkimusten mukaan erityinen asema antillien kulttuurissa eli kyseessä ovat ns. matrifokaaliset yhteiskunnat. Tällä tarkoitetaan yksinkertaisesti sitä, että äidillä on erityinen valta-ja vastuuasema perheen sisällä isän aseman kustannuksella. Nainen nauttii sosiaalista hyväksyntää erityisesti äiti-statuksensa kautta, mutta asema ei tuo ekonomista tai poliittista hyötyä tai valtaa. Ei siis puhuta matriarkaalisesta yhteiskunnasta. Vastaavasti miehet taas ovat usein uskottomia ja elävät monesti kahden tai useamman naisen kanssa samaan aikaan. Avioliiton ulkopuoliset suhteet ja lapset ovat täälläpäin todella yleisiä ja miehillä usein lapsia monen eri naisen kanssa. Tuleepa mieleen esimerkkinä kolmekymppinen entinen kokki-kollegani Amael, jolla on muistaakseni yhdeksän lasta ainakin viiden eri naisen kanssa...Miehelle oma äiti säilyy usein auktoriteettina ja tukena koko elämän ajan mutta tämä vahva äitisuhde vaikeuttaa miehen sitoutumista ns."toiseen" naiseen. Yksinhuoltajuus onkin todella yleistä kuten myös perheet jossa äiti kasvattaa yksin lapsiaan, joilla on eri isät. Matrifokaalisuutta on selitetty mm. orjuuden ja afrikkalaisen kulttuurin vaikutuksilla. Orjayhteiskunnassa isällä ei ollut minkäänlaisia oikeuksia tai valtaa lapsiinsa. Orjanaisen lapset kuuluivat omistajan vallan alle ja usein perheenjäsenet joutuivat erilleen mm. myynnin kautta.

Viime vuosikymmeninä naisten ja miesten väliset suhteet ovat kuitenkin alkaneet muuttua ja nykyisukeista monet etsivät uudenlaista asemaa perheen sisällä ja haluavat panostaa tasapuolisina kumppaneina lasten kasvatukseen ja perhe-elämään. Kiinnostuneille pari artikkelia matrifokaalisuudesta ranskaksi täällä (pdf) ja täällä.

Mutta teoriasta tosielämään - eilen olin norjalaisten kanssa Roméon äiteen luona jonne oli kokoontunut koko perhe. Äideille nostettiin maljaa, he saivat kukkia ja lahjoja ja tulevana äitinä myös minua muistettiin. :) Äidit antavat lahjoja myös toisilleen.  Hauskaa oli, dominoa pelattiin ja ruokaa oli taas tarjolla enemmän kuin tarpeeksi eli vallan onnistuneet juhlat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti