maanantai 22. marraskuuta 2010

Meripihkahippeilyä

Tänään pääsin selville mua pitkään ihmetyttäneestä paikallisesta ilmiöstä - miksi ihmeessä monella vauvalla on meripihkakaulakoru tai rannekoru? Etsiskelin tietoa vauvojen hampaidenpuhkeamisesta, Frida kun on ollut oudon väsynyt ja kärttyinen viime päivinä ja etenkin alkanut itkeskelemään/saamaan raivareita kesken syömisen.. Kuolaakin tuotetaan suurissa määrin ja olin näkeväni hampaan kuultavan ikenen alta..Ainakin olisi looginen selitys vaivoille, vaikka keskimääräisesti melko aikaisessa hampaat olisivat kyllä...Mutta jokatapauksessa,  hammasteemalla surffatessa esiin putkahti meripihka.

 Meripihkakoruja vauvoille markkinoivien sivujen mukaan meripihka vapauttaa eteerisiä öljyjä ihokontaktissa, joilla on rauhoittava vaikutus vauvaan. Lisäksi ylistetään matskun "terapeuttisia"' vaikutuksia - meripihka alentaisi kuumetta, karkottaa stressiä (siis jo vauvat ovat stressaantuneita??), stimuloi verenkiertoa jne... Nettien keskustelupalstoilla ranskalaiset mammat ainakin ylistävät korujen toimivuutta - vauvelit eivät ole juurikaan kärsineet tai oireilleet hampaitaan. Hipeimmät "lataavat" kaulakorujaan auringossa koska ilmeisesti ajan myötä ne kadottavat voimaansa...

Kyseessä onkin kansanlääketieteeseen kuuluva vanha uskomus ja vauvoille on ollut tapana kyseisiä koruja antaa ainakin Saksassa ja Ranskassa. Mielenkiintoista on se, kuinka tällaiset Wanhan Ajan kikat tulevat uudestaan muotiin tämänhetkisen luomu-eko-takaisin luontoon ja maalle-hidasta- mentaliteetin myötä. Vanhassa vara parempi, isoisoäidit tiesivät paremmin? Aina perinteisyys ja luonnomukaisuus ei kuitenkaan ole tae toimivuudesta - kansanlääketiede kun on sekoitus niin maagisia uskomuksia ja käytänteitä kuin lääkinnällisesti toimivien kasvien käyttöä. Uskokoon ken haluaa, meillä taidetaan tyytyä ihan puruleluun mutta onhan nuo ainakin ihan nättejä. Mietityttää kuitenkin, että mitä on se mystinen eteerinen öljy jota tulisi pihkasta vapautua ja onko sillä todistettavasti mitään vaikutusta...Olen melko skeptinen kaikenlaista New Agelta/kiviterapialta haiskahtavaa kohtaan ja näihin tämäkin mielessäni rinnastuu...  Onkos Suomessa kukaan törmännyt vastaavaan?

2 kommenttia:

 1. Heippa! En kyllä ole kuullutkaan tuommoisista meripihka jutuista! Mutta kyllähän noilla on paljon "parantavia" vaikutuksia noilla kivillä yleensäkin.. Ja tosiaan niitä pitää latailla. Uskokoon ken haluaa!

  Ninolle puhkes eka hammas tasan 5 kk iässä, että kyllä ne hampaat voi jo tulla!

  Ja kyllä lapset/vauvat stressaa! Hanna vois pitää sulle tunnin puheen päiväkodin stressaavuudesta!! =)

  Elle

  VastaaPoista
 2. Elle vanha hipinretku :D Mä en noista kivien vaikutuksista kyllä oo vakuutunut mutta tosiaan ei kai niistä mitään haittaakaan ole. Niin ja kaipa vauvat voi tosiaan "stressata" tai ainakin olla väsyneitä, ärtyisiä jne. jos eivät saa esim noudattaa luonnollista nukkumis-syömis yms.rytmiään tai ovat kovassa melussa usein..Mulle tuo stressi sanana on jotenkin vaan liittynyt ns.aikuisten maailmaan mutta jos se kerran määritelläänkin "ympäristön yksilöön kohdistamaksi uhkaksi tai vahingolliseksi vaikutukseksi tai yksilön vasteeksi tällaisiin tekijöihin" niin sittenpä totta joo.:)

  VastaaPoista