keskiviikko 10. marraskuuta 2010

Risteilykauden korkkaus

Eilen vedin kauden ensimmäisen "Walking Tour"in amerikkalaisille turisteille. Kauden ensimmäinen risteilijä "Noordam" saapui poikkeuksellisesti Martiniquelle St.Lucian tilanteen takia. Tomas nimittäin pyyhkäisi saaren yli tappaen 12 ihmistä ja aiheuttaen mutavyöryjä jne. Täältä onkin kerätty ruokahätäapua napureille, jotka on kuljetettu veneellä St.Lucialle joka on vaan 37 km päässä...

Tuli vähän kiire muistella "speechiä" eli mitä kaikkea pitikään mistäkin monumentista tai kohteesta kertoa. Sain nääs vasta edellisiltana  tiedon kierroksesta ja siitä on hetki kun en näitä hommia ole tehnyt. Mutta ihan hyvin meni paniikkikertauksella, mitä nyt en ollut perillä muutaman kohteen saneerauksesta ja vuosiluvut meni tarkkuudella "1900-luvun alusta"...Pari turistia oli ollut Helsingissäkin, Baltic Cruisella.

Martiniquen risteiijäturismille ei kyllä kuulu hyvää. Tänä vuonna saarella pysähtyy vain 64 laivaa, joka on 46% vähemmän kuin viime vuonna ja median mukaan kaastrofaalisin tilanne 17 vuoteen. Allaolevasta taulukosta saa vähän käsitystä tilanteen kurjuudesta.
Risteilymatkustajien määrän kehitys vuodesta 1966 Mtqlla
Kurjasta tilanteesta on syytetty Helmikuun 2009 yleislakkoa, joka pelästytti risteily-yhtiöt, mutta koko totuus on monimutkaisempi. Ensinäkin Martinique on kohteena hintatasoltaan paljonpaljon kalliimpi. Turistiekskursiot maksavat täällä rutkasti enemmän kuin vaikkapa St.Lucialla ja Dominicalla. Toisekseen saari on ranskankielinen ja Ranskisten englannintaitohan tiedetään..Samoin asiakaspalvelun ystävällisyydessä olisi usein peilinkatsomisen paikka. Lisäksi päivittäiset ruuhkat Fort-de-Francen ympärillä estävät turisteja vierailemasta esim. saaren pohjoisosassa...
Vetailun vuoksi:  vuonna 2009 Martiniquella vieraili 69 700 risteilijäturistia, kun taas vaikkapa Bahamalla heitä käväisi 3 miljoonaa, Sainte Lucialla 699 300 ja Dominicalla 532 400. Eli petrattavaa olisi, ja paljon.

3 kommenttia:

  1. ranskalaisetkin tykkää, ettei asiakaspalvelu ole oikein kohdallaan Antilleilla. ja matkat sitä paitsi kalliita. onneksi joptkut heistä kuitenkin pitävät parempana mennä kalliimpiin kohteisiin, joissa puhutaan rasnkaa kuin halvempiin, jossa heitä ei ymmärretä ;-)

    VastaaPoista
  2. Moikka Memmu! Tulin vaan sanoon moi Meksikosta ja kiitos sairaan kivasta blogista. Oikeen huokuu sellanen karibialainen letkeys sun teksteistä! (Kokemusta on tosin vaan Trinidadista,Yucatania ei lasketa:)

    VastaaPoista
  3. Moro Annika! Käväisin sun blogia tutkailemassa myöskin ja vallan hauska onkin, sulla on tuo sanainen säilä hallussa. Taidan siis alkaa stalkkaamaan :) Airelle: Jep, turisteja tylytetään ja huijataan täällä melko surutta mutta täkäläiset on kuitenkin ihan mukavia kun paremmin oppii tuntemaan (ja muussa yhteydessä). Tosin metropolilaiset osaa myös olla aika nokkavia ja moni martiniquelainen heitä syyttää siitä, että ovat liiaksi "kuin kotonaan" - eli vanha kolonialismin taakka ja trauma. Eli ehkä vikaa molemmissa (kompleksinsa kummallakin) ja etenkin tasavertainen kohtaaminen vaikeaa...

    VastaaPoista