lauantai 11. joulukuuta 2010

Jouluvalmistelu-paineita

Boudin creole
Sieltä se uhkaavasti tulla jolkottelee, joulu siis. Huono sauma, töissä on taas vähintään suuruudenhulluja projekteja kehitteillä joiden tunnen jo uhkaavan henkistä tasapainoani. Lisäksi koko suku on tulossa meille joulunviettoon, koska Roméon sisko Claudia, jolla pirskeet on perinteisesti järkätty, karkaa tuolloin Pariisiin. Eli luvassa ruuanlaittohelvetti noin...lasketaanpas...16 hengelle. Ei paha, ei ollenkaan (hyperventiloi). Onneksi joulu on täälläpäin kuitenkin astetta rennompi ja vähemmän pröystäilyjuhla kuin kotomaassa ja kinkkujen sun muiden liharuokien hankinnan aion nakittaa niitä syöville.  Menuussa siis paljon ruokia jotka kylmästi tilataan - pâté cochon joulunajan lihapasteija-tyyppiset herkut ja nämä herrrrkullisen näköiset verimakkarat eli boudin:it.

 Itse aattelin valmistaa suomalaista klassista perunasalaattia, vaikkei se mikään jouluruoka olekaan. Se on nääs isolle joukolle näpsä valmistaa ja kylmä ruoka - uppoaa näissä lämpötiloissa. Epäilen vahvasti kokkaustaitojeni riittävän vaikkapa perunalaatikon imeltämiseen, porkkanalaatikko ehkä voisi vielä onnistua, mutta mistä saisin puuroriisiä? Onnistuuko tavallisella riisillä tai tietääkö joku jonkun ranskalaisen vastikkeen? Sama ongelma riisipuuron kanssa, ja piparien - mistä siirappia, miten korvaan piparkakkumausteessa olevan pomeranssin (jouduin oikeen googlettamaan, että mikä hemmetti koko pomeranssi edes on)? Onnistuisiko vaahterasiirapin kanssa? Ihana äitee kyllä lähetti mulle pipareita, ne vaan uhkaa tulla syödyksi ennen ite juhlaa.
Pipareita helpompia valmistaa olisivat kyllä tähtitortut - tosin muulla hillolla kuin luumulla ja pâte feuilletée:sta koska en jumalauta rupea mitään voitaikinaa itse värkkäämään...Joten saas nähdä kuinka käy joulumenuun vai tyydytäänkö perunasalaattiin, sipseihin ja verimakkaroihin...Mums, mums...;)

Siis tää on aivan pakko saada pukinkonttiin ;)

Ens viikolla ohjelmassa operaatio joulukoristelu ja lahjojen hankkiminen, pinnaa siis tullaan koettelemaan oikeen kunnolla markettihelvetissä. Mutta eikun tulta päin ja tsemppiä muillekin joulustressaajille!
 Ps. Jouluahdistuksesta kärsivät saattavat löytää apua Uuden Mustan ähkyttömän joulun teeseistä...


...Ja tämä toppi, huom. ilman rintsikoita!


4 kommenttia:

  1. Heissan Memmu!

    No huh huh...Sympatiat sun puolella...Aikamoiset pannut ja kattilat tarvitset ton ihmismaaran ruokkimiseen! Tsemppia ;)
    Puuroriisista, ootko kokeillu pienta ja pyoreaa riisia, riz ronde? Loysin juuri Auchanilta jauho-sokeriosastolta, ei siis tavis-riisien joukosta. Paketissa luki etta tarkoitettu jalkkareiden esim. riz au lait valmistukseen. Aattelin testata ihan pikimiten, voi olla etta toimii!
    Samma här koskien tota pomeranssinkuorta, en myoskaan tiennyt etta mita se edes oli! ;) Sen voi jattaa pois, maku ei karsi lainkaan. Tein taikinan kanelilla, inkivaarilla ja neilikalla ja oikein hyvia pipareita tuli :) Paitsi toi siirappi...tarvitsisit kylla siirappia jostain...En tieda milla sen pystyisi korvaamaan, kaviskohan se vaahterasiirappi? Ehka, siita voi tulla vaan kiva kanadalainen lisamaku kakkuihin :) Kokeile ja kerro jos toimii!
    Iloista joulunalusaikaa teille kaikille! Ja iso suukko Fridulille <3

    VastaaPoista
  2. Testasin asken sen riz ronden riisipuuroon ja niin ehtaa tavaraa tuli ettei Myllyn Parhaasta erota :) Jippii! Eli suuntaa sinne jauho-sokeri osastolle.

    VastaaPoista
  3. Vaahterasiirappi käy hyvin, mutta sitä kannattaa keittää hieman kokoon, sillä se on huomattavasti juoksevampaa kuin normisiirappi!

    VastaaPoista
  4. Jee, kiitos megapaljon vinkeistä taija ja anonyymi! Tulevat tarpeeseen... En ollut tajunnut tota tiz ronde-juttua lainkaan ja hyvä tietää että vaahterasiirapillakin pärjää. Että eikun koklaamaan, nyt on kyl pakko tehdä pipareita!

    VastaaPoista