maanantai 26. maaliskuuta 2012

Piiat x 2

Tuli ahmittua äiteen piristyspaketissa lähettämä Piiat - pokkari viikonloppuna. Heti perään piti sitten tietenkin tsekata kirjan elokuvaversio. Noh, kirja voitti kuten usein tuppaa käymään. Niin paljon yksityiskohtia ja päähenkilöiden tunne-elämän kuvausta jää pois usein leffamuodossa.

Piiat sijoittuu 1960-luvun Missisippiin ja kertoo Skeeter-nimisestä kirjailijaksi haluavasta valkoisesta tytöstä, joka alkaa kirjoittamaan kirjaa kaupunkinsa mustien kotiapulaisten kokemuksista valkoisten perheiden työntekijöinä. Oikeastaan tarinaa kuljettaa kolme minäkertojaa, Skeeter sekä kaksi koti-apulaista.  Taustaa luovat Jim Crow - rotuerottelu lait, Black Power - ja hippiliiken nousu. Kirjassa pohditaan valta-asetelmia ja rasismia,  mutta se kuvaa myös elävästi 1960- luvun yhteiskuntaa ja naisten asemaa.

Elokuvassa mutkia oli oiottu huolella ja mm. Skeeterin äidistä oli tehty paljon herttaisempi hahmo mitä kirjassa. Leffaversiossa myös vaikeita väkivalta - ja rasismi-teemoja käsiteltiin paljon vähemmän.

Koskettava kirja siis ja ei leffakaan huono ollut!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti