lauantai 31. maaliskuuta 2012

Tahna poikineen

Keittiöstä päivää!

Tässä pläjäys tahnareseptejä.

Tuli eilen kokeiltua Pumpkin Jam:in valkopapu - appelsiinitahnaa. Valkopapuja kohtaan mulla on jonkinlainen trauma ja epäluulo, ne tomaattikastikkeessa lilluvat limaiset pavut assosioituu vain ja ainoastaan englantilaiseen aamiaiseen. Eli ei tule käytettyä, ikuna. Pumpkin Jamin resepti vaikutti kuitenkin syömäkelpoiselta, lähes maukkaalta. Ja sitä se olikin. Vihdoin löytyi luopiopavuille käyttöä!

Tahna sopii dippailuun, pitaleivälle, luultavasti tortilloidenkin kyytipojaksi. Appelsiini ja valkosipuli ponkaisevat esiin etenkin tahnan saadessa levätä hieman, eli maku vaan paranee seuraavana päivänä.


APPELSIINI-PAPUTAHNA

1 tlk valkopapuja
1 valkosipulinkynsi
n. 3-4 rkl vastapuristettua appelsiinimehua
2 rkl oliiviöljyä
Tabascoa/ muuta chiliä
suolaa ja mustapippuria
(appelsiinin raastettua kuorta)

1. Huuhtele pavut siivilässä. Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Tarkista maku ja koostumus  ja lisää tarvittaessa appelsiinimehua tai mausteita.

2. Koristele halutessasi luomuappelsiinin raastetulla kuorella


Toinen klassikkotahna on tietenkin hummus. Olen hummusfriikki. Se on hyvää, halpaa, terveellistä ja nopeaa.


HUMMUS

1 tlk säilöttyjä kikherneitä
3 rkl sitruunan tai limen mehua
3 rkl oliiviöljyä
1/2 dl vettä
(2 rkl tahinitahnaa) ilmankin OK!
1 valkosipulin kynsi
1 tl juustokuminaa
suolaa
mustapippuria

1.Valuta kikherneet ja soseuta ne tasaiseksi massaksi. Lisää muut aineet ja soseuta uudestaan.
2.Levitä hummus vadille ja valuta päälle oliiviöljyä

Ja vielä viimeisenä resepti, jota en vielä ole kokeillut mutta on menossa testattavaksi. Munakoiso on hyvää!  

MUNAKOISOTAHNA eli Baba Ghannouj
à la Saara Törmä Vihreä Lanka

500 g munakoisoa
1/2 dl tahinia eli seesamitahnaa
2 rkl sitruunamehua
1 valkosipulinkynsi
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1 ruukku persiljaa silputtuna
  1. Kuumenna uunin grillivastukset ja grillaa munakoisoa, kunnes kuori on reilusti mustunut. Kääntele munakoisoa välillä.
  2. Tee munakoison pohjaan viilto ja jätä jäähtymään. Anna ylimääräisen nesteen valua munakoisosta.
  3. Raaputa lusikalla munakoison malto kulhoon.
  4. Mittaa joukkoon kaikki loput aineet persiljaa lukuunottamatta. Tasoita seos sauvasekoittajalla.
  5. Sekoita lopuksi joukkoon persiljasilppu.

1 kommentti:

  1. Mä rakastan tahnoja! Täytyy ehdottomasti kokeilla tuota appelsiini-paputahnaa. En ennen tykännyt pavuista yhtään, mutta mieleni muuttui asuttuani 1,5 vuotta Meksikossa jossa papuja käytettiin paljon. Nykyään olen papujen suurkuluttaja. :-)

    VastaaPoista