sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Jokapäiväinen myrkkymme

Kemikaalit ja niiden vaikutus luontoon ja ihmisiin on nyt kovasti tapetilla. Vihdoin ja toivottavasti ei liian myöhään. Eilen onnistuin näkemään Artelta puolet ranskalaisesta asiaa käsittelevästä dokkarista "Notre poison quotidien". Suosittelen eri vahvasti kaikille ranskantaitoisille, todella hyvin toteutettu ja riippumattomaan tutkimukseen nojaava dokkari.

Dokumentaristi Marie-Monique Robin kiinnostui kemikaalien ja ympäristömyrkkyjen kontrolloinnista ja näiden suhteesta länsimaissa alati lisääntyviin sairauksiin kuten diabetekseen, syöpään, Alzheimeriin ja lisääntymisvaikeuksiin. Dokumentti keskittyy siis sellaisiin kemikaaleihin, joita löytyy meidän jokaisen lautaselta. Erityisesti tarkastellaan Bisfenoli A:ta, hyönteismyrkkyjäämiä ja aspartaamia.  Dokumenttin perustuva kirja on myös tulossa julkaistavaksi.Itseäni puistatti etenkin dokkarissa ilmitullut tähänastisen  tutkimuksen naivius - ollaan tutkittu aina vain yhtä kemikaalia kerrallaan eikä ole otettu huomioon ns. "cocktail" - efektiä eli eri kemikaalien arvaaamatonta yhteisvaikutusta. Eräs tutkija filmissä sanoikin, ettei pysty ymmärtämään tätä asennetta ja otti esimerkkinä lääkkeiden yhteisvaikutuksen - monissa käyttöohjeissa tarkennetaan että lääkettä X ei pidä vetää yhtäaikaa lääkkeen Y kanssa sillä yhteisvaikutus on haitallinen. Miten kemikaalien kohdalla ei olla tajuttu tätä loogista yhteneväisyyttä?

Toinen mielenkiintoinen tieto oli eri kemikaaleille asetetut päivittäisen altistuksen rajat (Dose journalière acceptable DJA) - nämä raja-arvot on laskettu toksisuuden mukaan, mutta osa kemikaaleista käyttäytyykin enemmän hormoonien lailla ihmisissä ja eläimissä, jolloin raja-arvot ovat täysin epäolennaisia sillä eivät mittaa sitä mitä pitäisi. Näin ollen ei tule yllätyksenä että tällaisten "hormoonikemikaalien" kuten bisfenoli A:n on todettu olevan vaarallinen ja aiheuttavan mm. mutaatioita ja lisääntymisongelmia hiirissä nämä raja-arvot alittavilla annostuksilla.
Karseinta tässä on se, että Bisfenoli A:ta meistä jokainen nauttii päivittäin, sillä sitä on mm. säilykepurkkien muovituksessa, muovipulloissa, valmis - ja mikroruokien pakkauksissa jne jne...Noora kemikaalicocktailissaan kertoo tutkimuksesta jonka mukaan suurin osa altistuksesta saattaisi tulla nimenomaan säilykepurkkien kautta (linkki). Meillä syödään paljon kasviksia säilykkeinä mutta taidanpa alkaa suosimaan pakasteita ja tuorekamaa.

Hyvä infoisku flataateista ja bisfenoli A:sta (mitä ne ovat, miten vaikuttavat ja missä niitä on) edelleen Kemikaalicocktailissa.

Aspartaami on myös hyvin epäilyttävä ja esimerkiksi aiheuttaa tutkijoiden mukaan etenkin aivosyöpää...


Aspartaamista kirjoitti varoituksen sanan hiljattain myös Soile.

4 kommenttia:

 1. Italiassa näyttää olevan ainakin tölkkipavuille ja tomaattimurskalle melkein merkillä kuin merkillä myös lasipullovaihtoehto, eli asiasta on varmaan ollut puhetta ja kuluttajat vaativat, muuta selitystä en keksi :)

  VastaaPoista
 2. Kiva kun kirjoitit näistä, olinkin jo jotain joskus lukenut ftalaateista, mutta tuo linkki Nooran kirjoitukseen oli hyvä.

  Hmm, oliskohan sittenkin pitänyt elää jossain välinpitämättömässä, mitääntietämättömässä kuplassa ;-)

  VastaaPoista
 3. Katsoin itsekin tuon dokkarin kun tuli pari viikkoa sitten Artelta. Melko pelottavaa tosiaan. Opin sittemmin googlaamalla sen, että juomatölkeissä on hurjasti bisfenol A:ta, paljon enemmän kuin vastaavien juomien muovipulloissa. Eli muovi ei ole välttämättä niinkään pahis kuin muovipinnoitettu metalli.

  http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/pubs/securit/bpa_survey-enquete-soft-drink-boisson-gazeuse-fra.php

  VastaaPoista
 4. Arkitehti: Näinpä varmaan on, tai sitten on jotenkin perinteinen pakkausmuoto. Oispa melläkin lasipurkkivaihtoehto pavuille, täällä löytyy lähinnä vaan pastakastikkeet lasitölkeissä.

  Soile: Jep, tieto lisää tuskaa mutta ainakin osaa valita ja koittaa varoa jatkossa. On kyllä todella järkkyä että tälläsiä paljastuksia edes voi tulla aka. hiukan luottamus kärsii ruokateollisuutta kohtaan.

  Stazzy: Hui, eli nuokin saa sitten jäädä kauppaan tästä lähin. :( Inhaa.

  VastaaPoista