sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Martiniquen SEL

Tänään oltiin tutustumassa paikalliseen SEL:iin eli Système d'échange Local:iin. Meidät houkutteli SEL:in piknikille Sainte-Luceen mukaan Couchsurfingissa tapaamamme pariskunta. SEL toimii ranskassa monella paikkakunnalla, Martiniquella ryhmä on vielä lapsenkengissään.
Homman ideana on siis vaihtaa palveluita ja tavaroita ryhmän jäsenten kesken. Palveluista ei makseta rahaa, vaan vaihtoarvoa laskemaan käytetään pisteitä. Suomessa sama systeemi kulkee nimellä vaihtopiiri.

Esimerkiksi Helsingin Seudun Vaihtopiiri antaa toiminnalle seuraavanlaisen määritelmän: "Vaihtopiiri tarkoittaa järjestelmää, jossa piirin jäsenet voivat ostaa ja myydä tavaroita tai palveluksia toisiltaan ilman oikeaa rahaa. Vaihdon välineinä käytetään virtuaalirahaa, joka on Helsingin Seudun Vaihtopiirissä nimetty merkkariksi. Kauppaa ei siis käydä oikealla rahalla tai edes leikkirahalla, vaan kaikki merkkarit ovat vain lukuja sihteerin ylläpitämässä saldolistassa. Vaihtopiiritoiminta on luonteeltaan "naapuriapua", joka ei tähtää taloudelliseen hyötyyn."

Idea on musta mielenkiintoinen ja mahdollistaa mm. sellaisten palveluiden käyttämisen joihin muuten ei ehkä olisi varaa. Jokainen voi ehdottaa jotakin sellaista, jota tekee mielellään tai hyvin. Me esimerkiksi tarjotaan englannin, suomen, ruotsin ja kreolin kursseja, kääntämistä, lapsenvahtimista ja majoitusta. Haussa taas on espanjan tunnit, tanssiopetus, lapsenvahtiminen sekä vihannekset ja hedelmät. Huomasin, että myös hierontaa ja veneilyä on tarjolla, ei huono! Piiri on myös hyvä tapa tutustua uusiin ihmisiin varsinkin ei-martiniquelaisille.

Fridasta oli pakko räpsiä muutama otos, tytsillä kun oli päällä ekaa kertaa tämä herkullisen värinen mekko, jonka ostin viime Suomen reissulla Tammisaaresta yhdestä lastenvaateliikkeestä.  Mansikkapipo kirpparilöytö  (H&M).


Auringonlasku oli kaunis

2 kommenttia:

  1. Oi, täältä maaliskuun sateiden keskeltä katselee noita teidän kelejä niin kateellisena :)

    VastaaPoista
  2. Frida on suloinen!
    Ja tuo vaihtopiirisysteemi kuulostaa tosi hyvältä!

    Terkkuja!

    VastaaPoista