lauantai 12. maaliskuuta 2011

Kasvispesiaali


Fruit à pain
Martiniquella kasvaa mieletön määrä hedelmiä, vihanneksia, juureksia ja kukkia. Meillä on myöskin oma pikkuinen pihaplänttimme, jossa kasvatellaan muutamia hyötykasveja. Kaikilla omakotitalossa asuvilla paiksuilla kasvaa pihallaan oma kasvimaa, josta löytyy useimmiten ainakin banaaneita, eri lääkekasveja, sitruunaruohoa, mangopuu, leipäpuu (fruit à pain) jne. Useilla martiniquelaisilla on oikea 'jardin créole" jonka antimilla ovat pitkälti omavaraisia  hedelmien ja vihannesten suhteen.

Suuri osa paikallisista kasveista ja puista on kotoisin ympäri maailmaa - tutkimusmatkailijat ja ensimmäiset kolonisoijat toivat laivoissaan kasveja ja siemeniä eri puolilta palloa. Esimerkiksi leipäpuu (Artocarpus altilis), joka muistuttaa koostumukseltaan perunaa, on kotoisin Tyynen Valtameren saarilta. Se siis valmistetaan myös samalla lailla kuin peruna, keittämällä tai pasitamalla, vaikka hedelmä onkin.   Kokoluokaltaan se tosin painii hieman eri sarjassa - voivat olla vesimelonin kokoisia. 
Caïmite

Caïmite on Isoilta Antilleilta kotoisin oleva hedelmä, jonka nimi tulee Taïno-intiaaneilta.  Hedelmä ei ole kovinkaan yleinen, ja pääsinkin sitä maistamaan vasta viimettäin. Hyvää oli, malto on maitoisa ja jännä siitä, että se on koostumukseltaan "liimainen" eli tarttuu suuhun.

Meidän "piha"
Meidän takapihalla kasvaa mm. kuvassa näkyvä papaija, banaani, sitruunaruohoa, minttua, bougainvillier  ja "gros thym". Pippurikin oltiin istutettu, mutta se ei valitettavasti selviytynyt. R on tehnyt mielenkiintoisen ratkaisun peittää koko piha pressulla kyllästyttyään rikkaruohojen kitkemiseen. Tuppaavat kasvaman aika nopeasti täällä tropiikissa. 
Gros Thym

Mulla on projektina istuttaa pihalle vielä ainakin basilikaa ja timjamia.
Tuo Gros Thym eli "iso timjami" kasvaa myös todella haipakkaan  meillä- se on lääkekasvi joka auttaa mm. ruuansulatukseen, kipeisiin kuukautisiin, auttaa nukkumaan ja lievittää hyönteisten puremia. Käytetään myös mausteena.

4 kommenttia:

 1. Mä unelmoin omasta kasvitarhasta. Ja jos asuisin tropiikissa, niin siellä kasvaisi ehdottomasti ainakin mangoa ja avocadoa!

  VastaaPoista
 2. Jep, mustakin olisi upeeta jos ois oikeasti omaomapiha, jossa tilaa vieläpä hedelmäpuille. Niin ja mangot ja avokadot on munkin ehdottomia lemppareita, nam!

  VastaaPoista
 3. Ihania meille niin eksoottisia juttuja saatte omilta pihoilta! :)

  Meillä oli joskus tommonen pressu mansikkamaalla estämässä rikkaruohoja, mutta kesän myötä ampiaiset teki pesiä sinne kuuman pressun alle eikä meillä lopulta ollut mitään asiaa mansikkamaalle :( Mässytys sieltä vain kuului, kun ampiaiset söi koko muhkean sadon ... ;)

  VastaaPoista
 4. Niin, helppohan se on täällä tropiikissa suosia lähiruokaa! :)

  VastaaPoista