perjantai 25. kesäkuuta 2010

Imetyspohdintaa..

Jälleen yksi asia joka ei tule olemaan yksinkertainen Ranskassa - imetys ja sen organisointi. Koska olen (ainakin toistaiseksi;)) töissä ja äitiyslomahan täällä kestää sen noin 3kk synnytyksen jälkeen, lähtee meidän pieni tarhaan siinä vaiheessa. Eilen juuri tuli soitto yhdestä "crechestä" että meille järjestyisi paikka sieltä syyskuussa. Ollaan menossa tsekkaamaan paikkaa maanantaina. Eli maanantaiksi täytyisi olla valmiina hyvin luultavasti puolustamaan äidinmaidon antamista crechessä ja kestovaippojen hyväksymistä. Ranskassa kun monet tarhat kieltäytyvät antamasta vauvoille äidinmaitoa hygienisistä ja organisointisyistä. Samoin kestovaippailu tuottaa usein ongelmia.
Eli käytännössä työssäkäyvä äiti lopettaa imetyksen todella usein 3kk kohdalla tai siirtyy osittaiseen imetykseen. Itse haluaisin kuitenkin imettää mahdollisimman pitkään enkä miksailla korvikkeen kanssa.

 Oonkin surffaillut netissä ja koittanut etsiä infoa imetyksen järkkäämisestä. Ilmeisesti riippuu ihan crechestä suostuvatko ottamaan maitoa vastaan vai ei - minkäänlaista lainsäädäntöä asiasta ei ole olemassa, vaikka ilmeisesti Pariisin alueen crechet ovat jonkinlainen esimerkkitapaus eli ovat joutuneet taipumaan hyväksymään äidinmaidon. Toivon tosiaan että "meidän" creche olisi tällainen ihana edelläkävijä jossa korvikeruokintaan ei pakotettaisi. Muutenkin tuntuu jo pahalta laittaa 3-kuukautinen hoitoon, saati sitten että imetyksen kanssa tulee ongelmia. Jotta sormet ristissä! Onneksi mulla on vain 30 tunnin työsopimus ja suht joustavat työajat joista osa voi luultavasti olla kotoota käsin, eli kauheen montaa päivää ei beibi crechessä joutuisi olemaan ainakaan periaatteessa. Tosin oon kyllä tehnyt enemmän kuin 30 tuntia oikeasti, mutta nyt kyllä joustamiselle tulee loppu vauvan kanssa.

Ranskassa La Leche Leaguen mukaan  (vuoden 2007 tutkimus) 66% vastasyntyneistä saa äidinmaitoa.  Yli kuusi kuukautta imetystä jatkaa 28%. Ranskassa pyritään olla syyllistämättä äitejä, jotka eivät valitse imetystä - on siis täysin äidin valinta haluaako hän imettää vai ei. Tosin samalla imetystä kyllä pyritään edistämään ja sen eduista kertomaan. Eli jokseenkin ristiriitainen suhtautuminen - samalla kun kerrotaan imetyksen olevan paras vaihtoehto vauvalle ja parasta ravintoa niin kuitenkin muistetaan aina alleviivata että korvike on kuitenkin ihan soveltuvaa ravintoa ja että valinta on yksin äidin. Tosin äitiysloma kun on mitä on niin pitkä imetys on  käytännössä tehty aika vaikeaksi. Toisaalta ei tuo suomalainen imetysmyyttikään taida ihan pitää paikkaansa - kuvittelin että Suomessa äidit imettävät noin 9kk saakka, mutta toisin on!

"Pohjoismaisessa vertailussa suomalaisäidit imettävät vauvojaan huomattavasti lyhyemmän ajan. Kuukauden ikäisistä suomalaisvauvoista vain 60 prosenttia on täysimetettyjä, kun taas esimerkiksi ruotsalaisvauvoista noin 75 prosenttia saa pelkästään äidinmaitoa."  (lähde Akuutti)

"Imetys on selvästi yleistynyt Suomessa sitten 1970-luvun alun pudotuksen. Vuonna 2005 äideistä 60 % imetti vähintään puoli vuotta (kuvio 1). Vaikka kokonaisimetyksen kesto on lisääntynyt vielä viimeisen vuosikymmen aikana, täysimetyksen kesto on pysynyt matalalla, pirkanmaalaisilla ja pohjoispohjanmaalaisilla äideillä keskimäärin 1,4 kuukauden tuntumassa (kuvio 2). Suomalaisissa tutkimuksissa täysimetyksen määritelmä on yleensä ollut varsin tiukka, siihen sisältyy ainoastaan vesi ja ravintoainelisät, ei ruokien maisteluannoksia. Poikkileikkaustutkimuksen mukaan (jossa lapsen aiempaa
ruokintaa ei huomioitu) 3 kk:n iässä täysimetettyjen osuus kasvoi vuodesta 1995 vuoteen
 2005 mennessä 26 %:sta 51 %:n (Hasunen 1996, Hasunen & Ryynänen 2006).

Ruotsissa sekä kokonaisimetys että täysimetys kestävät hieman pidempään kuin meillä: vuonna 2006 puolen vuoden iässä 69 % lapsista sai rintamaitoa ja 15 % yksinomaisesti intamaitoa (Socialstryrelsen 2008). Meillä vain 1 % puolen vuoden ikäisistä on täysimetettyjä (Kyttälä ym. 2008). Nuoret, vähemmän koulutetut äidit imettävät muita lyhyempään ja aloittavat lisäruokinnan muita varhemmin. Uuden suomalaisen tutkimuksen mukaan lukion käyneet äidit imettivät kaikkiaan keskimäärin 8 kk ja täysimettivät 1,6 kk, kun vastaavat luvutvähemmän koulutetuilla äideillä olivat 5 kk ja 1,0 kk (Erkkola ym., lähetetty julkaistavaksi)." Imetyksen edistäminen Suomessa (toimintaohjelmaluonnos)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti