torstai 17. kesäkuuta 2010

Nippelitietoa ja statistiikkaa

Teki mieli jakaa tiettyjä tiedonmuruja Martiniquelta. Tässä siis ihan ekana joukko INSEE:n faktoja. INSEEhän on Ranskan "tilastokeskus" eli Institut National de Statistique et des études économiques"  jonka sivuilta voi käydä etsimässä tilastotietoa Ranskan eri kolkista (kaupunki/région/département). Tuli tutustuttua hyvinkin tarkasti vaihtovuotena sivustoon sosiologian opintoja suoritettaessa Albissa (ah, tilastotieteen laskelmat ranskaksi, straight from hell...).   

Martinique....by INSEE

- Martiniquen korkein kohta on Pelée tulivuori (1400 m)

- Asukkaita saarella on noin 400 000 (INSEE 2005) ja pinta-alaa löytyy 1 100 km 2
- Asukasmäärä on kasvanut 84% 1950-luvulta

- Syntyvyys oli vielä 60-luvulla korkeaa, 5.4 lasta per nainen kun se nykyään on 2
- Moni muuttaa työn perässä tai toivossa emäranskaan - vuonna 1999 105 000 Martiniquelaista asui "metropolissa"

- Vuonna 2001 martiniquelaisen bruttotulot olivat 26% pienemmät kuin emäranskalaisen verrokkinsa. Kehitys tosin on ollut huimaa, sillä vielä 70-luvulla tulot olivat 60% pienemmät.

- Työttömyysprosentti saarella on vuodelta 2009 22%. Alle 30-vuotiaista työttömänä samaisena vuonna oli noin 36% - vuonna 2008 jopa 40%. RMI:stejä (Revenu Minimal d'Insertion)  eli sosiaalitukea saavia on Martiniquella metropoliin verrattuna monenkertaisesti, jopa 16 % väestöstä (vertaa emäranska 3%)

Eli vaikka saari on paratiisimainen paikka elää luontonsa puolesta, ei täällä kaikkien elo kuitenkaan ole ruusuilla tanssimista. Paljon on siis sosiaalis-ekonomisia ongelmia joihin ei ole helppoja ratkaisuja. Toki tilanne on paljon parempi kuin suurella osalla Karibian saarivaltioista.

Martiniquen luonnosta:

- Martiniquella elää 48 korallilajia. Koralliriuttojen tilanne on valitettavasti surullinen - uutisissa viime viikolla sanottiin jopa 80% koralliriutasta olevan enemmän tai vähemmän vahingoittunut
- Eri kukkia löytyy 1700 lajia
- 6 % saaren pinta-alasta on mangroven peitossa
Kilppareitakin täältä löytyy...

Mun lempieläimiä täällä on kyllä ehdottomasti pienet vihreät anoli-sisiliskot ja kolibrit. Meidän parvekkeella ja pihalla juoksentelee liskoja harva se päivä ja niitä onkin hauska tarkkailla. Yöllä ja illalla esiin uskaltavat niiden hieman rumemmat pikkuserkut - lähes läpinäkyvän oloiset kelmeät liskot joiden nimeä en nyt justiinsa muista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti