sunnuntai 20. syyskuuta 2009

Journées du Patrimoine

Viikonloppu hurahti mukavasti Journées du Patrimoine:n eli kansallisperinnön päivien merkeissä. Ranskassa   vuonna 1984 syntynsä saaneen tapahtuman idea on mm. esitellä suurelle yleisölle kulttuuriperintöön kuuluvia tiloja ja rakennuksia, joihin yleisöllä ei yleensä ole pääsyä. Esimerkkeinä vaikkapa kaupungintalot, ministeriöt, lähetystöt ja  yksityiset asunnot. Tapahtuman aikana on vapaa pääsy myös useisiin museoihin, puutarhoihin ja muihin kulttuurikohteisiin, joissa järjestetään opastuksia ja erilaisia näytöksiä. Aineeton kulttuuriperintökin on siis edustettuna. Hieno idea ja varsin suosittu tapahtuma Ranskassa. Suomessakin järkätään " Euroopan rakennusperinnepäivät" nimistä häppeninkiä:

"Syyskuun toinen viikonloppu (11.-13.9.2009) on rakennusperintöpäivien virallinen viikonloppu Suomessa. Avointen ovien päiviä, opastettuja kierroksia, näyttelyitä ja muita mielenkiintoisia tapahtumia järjestetään kymmenissä kunnissa eri puolilla maata." http://www.rakennusperinto.fi/muuta_sisaltoa/erp/fi_FI/erp/

Jotenkin vaikuttaa, että on kuitenkin kyse vähän vaisummasta tapahtumasta kuin mitä täällä... :D

Lauantaina oltiin kuuntelemassa Martiniquen lääkekasvien käytöstä kertovaa luentoa. Puhujana oli historioitsija, joka puhui kasvien perinteisestä käytöstä  (ethnomedecine) ja sairauksiin liittyvistä uskomuksista. Martiniquella kasvaa todella paljon lääkeominaisuuksia omaavia kasveja, joita on käytetty kansanparannuksessa. Hyvin mielenkiintoinen tutkimusohjelma on TRAMIL. Tämän ohjelman päämääränä on tieteellisesti tutkia ja todistaa kansanparannuksessa käytettävien kasvien terveysvaikutukset.

Tänään vierailtiin Fort Saint Louis:issa eli 1600-luvulla rakennetussa linnoituksessa, jonka ympärille Fort-de-France on syntynyt.

Linnoitus on vaikuttavan kokoinen, yli 600 m pitkä, ja toimii edelleen ranskan laivastotukikohtana. Se on siis suljettu yleisöltä paitsi kerran vuodessa, juurikin Journées du Patrimoinen aikana.Nyt päästiin sitten oikeen ilmaiseksi sisään ja opastetulle kierrokselle. Hienot oli näköalat ja hauskaa seikkailla maanalaisissa tunneleissa. Nähtiin merimiesten kasarmit ja pari sotalaivaakin.Merimies-ressu hassussa uniformussaan... :DOpas osottelee maisemia...


Jotka eivät olleet olleenkaan hassumpia. Kuvassa Fort-de-Francen keskustaa.

Iltapäivällä olin vielä Lévée-nimisen hautausmaan opastetulla kierroksella.Lévée:tä kutsutaan yleisesti rikkaiden hautausmaaksi, vastakohdaksi lähistöllä sijaitsevalle Trabaud:in hautausmaalle jota yllättäen kutsutaankin "köyhien hautausmaaksi". Lévée on 1700-luvulla perustettu ja sinne on haudattu lähinnä porvariperheiden kasvatteja ja muita silmäätekeviä. Luulin että oppaana olisi ollut eräs antropologi, mutta hää olikin vetänyt kierroksen vain edellisenä päivänä. Nyt meitä opasti arkkitehti, mutta ihan kiinnostava kierros oli silti. Opin erottamaan neoklassiset ja klassiset hautarakennukset moderneista. :D

Viereisessä kuvassa eräs vanhimmista haudoista 1700-luvulta. Nuo "kaakelit" on uudempaa lisäystä, tulivat muotiin myöhemmässä vaiheessa. Täällä monia hautoja on muokkailtu vuosisatojen aikoina aina muodin mukaisiksi. Kuten talojen rakentamisessa, myös haudoilla voidaan brassailla. Kuulemma suosittu vitsi aikoinaan olikin, että Martiniquella kuolleet asuvat paremmin kuin elävät. Hautoihin on siis panostettu paljon rahaa. Muutenkin hautajaiset ja kuolema yleensä on täällä hyvin tärkeä tapahtuma. Paikallisen sankarin, murhatun Andre Alikerin hauta. Aliker oli kommunisti ja journalisti, joka paljasti useita rahankavalluksia ja lopulta maksoi paljastukset hengellään.


Toinen kuuluisuus, kirjailija-psykologi ja antikolonialistisen liikkeen johtohahmo Frantz Fanon. Fanonin perhehauta löytyy täältä, Frantz itse on haudattu Algeriaan.

Posted by Picasa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti